Gårdagens inställda match mot Norrsundets IF spelades idag onsdag i Norrsundet. Inför matchen var stämningen aningen underlig, i princip hela laget verkade gå runt med känslan av att "allt löser sig". Visst stämmer det i de flesta lägen, men inför en hockeymatch brukar det vara ett dåligt tecken. Och den konstiga känslan följde med ut på uppvärmningen, för de som inte har en bra insikt hur lagidrotter fungerar är det ingen bra känsla att ha. Särskilt inte vid en derbymatch.

Och starten på matchen blev en väckarklocka för OHC, första och andra bytet parkerade NIF i Ockelbos försvarszon och var nära en ledningspuck. Mål uteblev och istället kunde Ockelbo ta över kommandot på matchen, men kom sällan till bra avslut och när man väl kom till farliga lägen spelade NIFs målvakt C. Kordez utmärkt. Perioden såg länge ut att bli mållöst, så fel man kan ha, när några minuter återstod tryckte hemmalaget NIF in matchens första mål.

När det var dags för andra var inställningen fortfarande skrämmande lik hur den var i inledningen. Men nu gick man ut till ett PP, men som väldigt många powerplay den här säsongen uteblev mål ännu en gång. Spelet var i många långa stunder i OHCs anfallszon men väldigt ofta kunde Norrsundet komma ut ur egen zon och skapa kontringar. Tillslut kunde även hemmalaget utöka ledningen till 2-0 åtta minuter in i perioden. Därefter spelade båda lagen passivt tills periodvilan.

Sista tredjedelen av matchen skulle bli aningen mer spännande. NIF kunde 2 minuter in utöka till en 3-0 ledning efter ett tveksamt ingripande av målvakten R. Jäderberg. Men kanske var det exakt vad som behövdes för att tända en liten gnista i OHC-båset. Halvvägs in i perioden med var resultatet 3-2 och en hög press sattes av Ockelbo. Rosén hade ett skott i stolpen men närmare än så kom aldrig bortalaget och slutresultatet blev 3-2.

Mycket bra spel av målvakten i NIF.

Mycket mindre bra spel av målvakten i OHC.

Men vad som har hänt har hänt. Det är bara att ta ett nytt andetag och ladda om till imorgon då det är träning på månskensrinken.

Nästa match är redan på fredag hemma i Ockelbo, gästar gör Lindefallet. 19.30 släpps pucken, var där eller var en mes!

- Hinc robur et securitas

Fint folk skriver sent, eller något i den stilen. Mycket har hänt sedan senaste inlägget, två matcher, träningar, OHCs första mål av en målvakt och mycket mer. Allt kommer gås i genom, om än kort men mycket intressant.

Så, förra fredagen spelade Ockelbo HC mot Skutskär i Skutskär. Två på förhand jämna lag där kamp och livslust skulle kunna vara några av många faktorer som kunde skilja de två båsen åt.

Men när matchen väl började valde hemmalaget att hålla i taktpinnen, där bortalaget OHC aldrig riktigt fick en chans, närmast var det i tredje perioden där man lyckades hämta upp ett 4-0 underläge till 4-2. Några ramträffar som tyvärr inte studsade Ockelbos väg, utan istället ökade Skutskär på till vad som skulle bli slutresultatet 6-2.

Därefter skulle det ta en vecka tills OHC återigen fick trä på sig matchstället, rättare sagt i fredags.

Då var det Hofors HC:2 som skulle stå för motståndet, nu hemma på månskensrinken. Länge såg vädret ut att bli långt ifrån optimalt, plus att publiksiffran, på grund av VM-kvalet, skulle bli aningen låg. Men så rätt och ändå fel allt förutspått blev. Vädret var fortsatt dåligt med regn, blåst och plusgrader i två perioder med uppehåll och hyfsad is i tredje. Publiksiffran var inte alls låg, trots regn och VM-kval hittade ett 60-tal ner till rinken och blev bjudna på spänning och romantik.

För första gången sedan GGIK-matchskadan stod R. Jäderberg i OHCs mål. Och för första gången i år gjorde T. och K. Karjula matchdebut. D. Larsson var tillbaka från en knäskada, spelade senast mot SIK. Nästan en handfull halvdebutanter med andra ord.

Och för första gången den här säsongen gjorde man matchens första mål, målgörare var halvdebutanten Larsson.
Sedan fortsatte spelet mycket bra, i alla fall stundtal. Trots att Hofors lite billigt kunde sätta en viktig reduceringspuck när knappt två minuter återstod kunde Ockelbo för första gången hålla en 5-4 ledning matchen ut!

Summa av matcherna,

Tunnan hade hållit nollan båda matcherna.

Och sist skall även de många troligtvis väntat på förklaras. Vem, hur och när gjorde en målvakt i OHC mål?

Jo, idag på träningen lyckades R. Jäderberg med bedriften att skjuta pucken i mål under spel på två mål, på helplan, trots högljudda protester från motståndarlaget var det ett helt regelrätt mål som godkändes. Nu fattas bara att det händer på match.

På tal om match, morgondagens drabbning mot rivalerna Norrsundets IF flyttas på grund av ishaveri på deras hemmaarena, detta kommer att vara fixat tills dagen efter, närmare bestämt onsdag kl 19.30.
Istället kan man imorgon se kvalmatchen mellan Sverige och Portugal på TV4.

- Carpe diem!

Så var den avklarad, årets första hemmamatch. Motståndet var formstarka Bollnäs IS som kom till månskensrinken med bara vinster i bagaget. En svår match där OHC bara tagit poäng en gång i år och tränat väldigt få tillfällen den senaste tiden. En lång svit bröts även idag, sedan starten av OHCs hockeyhistoria har samme målvakt startat samtliga seriematcher (sedan 2011-nutid). Men, på grund av en ljumskskada missade R. Jäderberg dagens tillställning och in i mål klev dennes bror in, M. Jäderberg som gjorde sin första start i OHC-tröjan under seriespel.

Period 1.
Mycket likt de tre tidigare matcherna var man det första laget att släppa in pucken. Detta efter knappt minuten gången. 0-1 och hemmapremiären kunde nästan inte startat sämre för Ockelbo. Men mycket likt de tidigare matcherna kvitterade man också. Därefter fortsatte spelet lite lugnare, inga mer mål gjordes under perioden trots chanser för båda lagen med något övertag från Bollnäs sida.

Andra perioden var inte heller bra inledningsvis, nu tappades pucken in snabbare än i första och tidigt fick man ett underläge. Sedan sviktar minnet likt vårskaren i solsken, för om det var Ockelbo som kvitterade eller om det var BIS som ökade på ledningen minns man inte. Vilket som, perioden slutade 2-1 till bortalagets favör och kunde alltså gå in i periodvila med en 2-3 ledning. Precis som period ett hade Bollnäs övertaget och hade fler chanser, men premiärspelande M. Jäderberg gjorde en mer än godkänd insats i målet och höll matchen i liv.

Ockelbo fick inleda tredje delen av matchen med PP i en minut men kunde tyvärr inte peta in en kvittering där. Man fick även chansen fler gånger i powerplay men tyvärr, mål uteblev länge i perioden, det skulle dröja till 19.07 innan J. Åberg kunde hitta nätet bakom BIS-målvakten. Men då var det redan för sent, för under några minuter precis innan Åbergs fullträff hade Bollnäs nätat hela fyra gånger. Slutresultatet för årets första hemmamatch blev alltså 7-3. Bollnäs kunde därför inkassera ännu en tre-poängare medan Ockelbospelarna får lite längre skägg för varje match.

Länge är man med i matchen, men när 4-2 kommer sjunker laget ihop och Bollnäs kan tämligen lätt göra tre snabba.

+ Bra målvaktsspel för premiärspelande M. Jäderberg.

Ockelbo är med i matchen under 50 minuter, men tyvärr räcker inte det.

Med tunnan i målet hade matchen slutat, inte helt oväntat, 3-0.

Årets tredje match gick av stapeln igår på Nynäshallen för Ockelbo HC, motståndet GGIK som spelat bra på försäsongen och i inledningen visste man skulle bli ett tufft motstånd.

Och inledningen av matchen var likt många andra Ockelbos tidigare starter. Mycket spel i egen zon och efter redan 10 minuter hade hemmalaget Gävle en 3-0 ledning. Men där vände matchen rätt så tvärt. troligtvis en kombination av en falsk trygghetskänsla inom hemmalaget med en tidig ledning, och OHC som fick mer och mer puckinnehav kände att något var på gång. Men inga mer mål gjordes, varken av hemma- eller bortalaget de resterande 10 minuterna.

Inför andra perioden bytte Ockelbo sin målvakt, R. Jäderberg som utgick på grund av en ljumskskada. In fick istället J. Thun hoppa in. En otacksam uppgift då mannen i fråga inte spelat en matchminut sedan säsongen 2011/12, då i en vinst mot Norrsundet med 11-2. Men kanske var det den förändringen Ockelbo behövde, för ett helt nytt lag klev in på isen. Större delen av perioden var man det puckförande laget och vann perioden med hela 5-1. Man gick nu in i periodvila med en 5-4 ledning.

Sedan i kom inte helt oväntat ett högt tryck från GGIK. Men målvakten J. Thun, som inte stått på två år, gjorde några fenomenala räddningar och höll stundtals Ockelbo kvar i matchen. Chanser förväxlades lagen emellan men mål uteblev varje gång. Då knappt fyra minuter återstod av matchen drabbades Ockelbo HC av en utvisning. Efter att domaren totalt missat en holding på motståndarlaget. Läget var kritiskt och GGIK tog tidigt ut målvakten. Spel 6 mot 4 väldigt länge, men även här uteblev mål. Ända fram till 19.31. På en retur petade hemmalaget in kvitteringsmålet. Och det kändes surt för grabbarna i Ockelbo. Det var andra gången på tre matcher där man tappat en 4-5 ledning med mindre än 30 sekunder kvar. Och som om inte det var nog. när mindre än en sekund återstod skjuter GGIK in 6-5 via stolpen.

-Ännu en tung förlust för OHC som inte haft flytet med sig på slutet av matchen.

GGIK bytte även dem målvakt inför tredje, kanske målvaktsbyten är underskattat?

+ Ockelbo gjorde sin bästa match totalt sett i år men lyckades inte vinna.

+ J. Thun trots lite speltid kommer in och dominerar!